top of page

4. nočni vzpon na Pohorje

222.jpg
Ponosno lahko povem, da je bil letošnji že 4. Kolesarski vzpon na Pohorje drugačen, širši, zanimivejši, in kar je najpomembneje, v še večjem številu kot prejšnja leta. Želja je bila širitev ideje tudi v druge občine in med druge panoge. Zato smo na željo tistih, ki ne kolesarijo, a so se vzpona želeli udeležiti, prosili za pomoč planince iz Ruš pri organizaciji nočnega pohoda na Areh. Ob 16. uri so bile že zbrane družine z otroki pred slaščičarno Picanto v Rušah in gospod Tomaž Jurše jih je varno vodil mimo Martnice in Apnice na skupni cilj v hotelu Areh. Kar nekaj pohodnikov se je skupini pridružilo tudi med samim vzponom. Skupaj so zadnje korake do cilja naredili v popolni temi, kar je bil tudi namen nočnega pohoda.

Kolesarji so letošnje leto prvič startali iz treh lokacij, in sicer iz Ruš, Maribora in Hoč. Potek nočnega vzpona smo označili s skupno skoraj štirideset označevalnih in osvetljenih tabel, v križiščih potegnili trakove in poskrbeli za postojanke s prigrizki in pijačo na kar sedmih lokacijah. Za podporo in varnost smo imeli štiri spremljevalna vozila, katerih naloga je bila prevoz opreme na cilj in pospravljanje za zadnjim kolesarjem, da pustimo Pohorje in poti čiste in neokrnjene, kot so bile doslej. Tako smo bili pripravljeni na vse in prišel je čas za start.

Ob 18. uri so iz Ruš startali kolesarji, kateri so krenili po 22 km dolgi poti, ki jih je vodila po dolini Lobnice mimo kmetija Harič do koče na Šumiku. Tam jih je čakal prvi okrepčilni počitek, nato so nadaljevali pot proti skupnemu cilju v hotelu Areh.

Ob istem času kot v Rušah so na 15 km dolg nočni vzpon startali kolesarji izpred Pohorske vzpenjače v Mariboru na »Kordeka«, nato mimo smučišča Videc in Partizanka, od koder so prispeli na skupni cilj na Arehu. Na cilju pri Šport hotelu Areh jih je tako kot vse preostale udeležence pričakala megla in plus 8 stopinj Celzija.

Preostala je le še najhitrejša in najkrajša smer kolesarjev s startom ob 19. uri izpred Rečnika v Hočah in ti so po 15 km asfaltnega vzpona prispeli na cilj v hotel Areh.

Planinci iz Ruš, kolesarji iz Ruš, kolesarji iz Maribora, kolesarji iz Hoč ter organizatorji, smo se zbrali na cilju skoraj istočasno in kar je najpomembneje, vsi nepoškodovani, polni dobrih vtisov in seveda lačni. Po napornem vzponu je sledila večerja, na kateri smo bili postreženi s kmečko pojedino, da si povrnemo moči. Na velikem ekranu smo si ogledali fotografije letošnjega vzpona, kakšno pokomentirali in si izmenjali vtise in mnenja. Prišel je tudi čas za povratek v dolino. Prvi so krenili planinci, saj je njihov spust dolgotrajnejši od kolesarjev, ki so ostali še kar nekaj časa na zabavi, ki je trajala vse do četrte ure zjutraj. Najvztrajnejši so se odločili za varno prenočitev v hotelu.

ŠD NLP je v sodelovanju s PD Ruše uspešno zaključilo še en zelo uspešen dogodek športnega druženja, saj se je na vseh lokacijah zbralo skoraj osemdeset veselih udeležencev vzpona. Dogodek bomo zagotovo ponovili tudi prihodnje leto, morda s startom še iz katerega drugega kraja izpod našega lepega Pohorja, in tako beležili že 5. tradicionalen nočni vzpon na Pohorje.

Renato Kolmanko, Športno društvo NLP

Preberite še...
Objavljeno pred kratkim
Arhiv
Išči po ključnih besedah
Sledite nam
  • Facebook Basic Square
bottom of page